Toto výborné žluté ovoce je tropickým produktem, který je velice užitečný pro naše zdraví. Banán je znám hlavně tím, že našemu organismu pomůže rychle doplnit energii. Obsahuje přírodní cukry kombinované s vlákninou. Je to výborná svačina doma i na ven.
Banánů existuje řada druhů, nejběžnější je žlutý (v nezralém stavu zelený). Kromě vody, sacharidů, vlákniny, malého množství bílkovin a nepatrného množství tuků obsahují vitaminy řady B, hořčík, draslík, měď,železo a mangan. Banán střední velikosti obsahuje asi 105 kalorií.
Co prospěšného dělají v našem organismu?
– regulují hladinu cukru v krvi
– zpomalují vyprazdňování žaludku (snižují chuť k jídlu, prodlužují pocit sytosti po jídle), pomáhají při hubnutí (málo kalorií, velké množství vlákniny a živin)
– zlepšují stav trávicího traktu, jsou vhodnou potravou pro prospěšné bakterie, chrání proti rakovině tlustého střeva, snižuje podráždění při žaludečních vředech
– jsou prospěšné zdraví srdce (obsahují draslík a hořčík)
– zmírňují škody napáchané v organismu volnými radikály, protože obsahují antioxidanty
– jsou prospěšné zdraví ledvin (obsahují draslík)
– mírní únavu, zlepšují náladu, pomáhají proti depresím (obsahují protein tryptofan, vitamin B6)
– pomáhají při anémii, mírní menstruační bolesti (obsahují železo)
Dokonalé jídlo pro sportovce
Za ideální jídlo pro sportovce jsou považovány především díky obsahu snadno stravitelných sacharidů a živin. Mohou mírnit křeče a otoky po sportovním výkonu. Výborné jsou především ke konzumaci pro sportovce zabývající se vytrvalostními aktivitami.
Snadno se zařadí do jídelníčku
Banány snadno zařadíme do mnoha jídel. Dají se přidat k cereáliím, jogurtu do koktejlů. Použít je můžeme i při pečení a vaření, kde nahrazují cukr.
Banán si také kdykoli můžeme vzít sebou jako zdravou svačinu. Snadno ho všude oloupeme a sníme. Protože má tlustou a pevnou slupku, je také dobře chráněn před pesticidy a jinými škodlivinami.