Druhy kávy

Na světě je více než sedmdesát druhů kávy. Proč se tedy setkáváme v podstatě jen se dvěma? Na to je jednoduchá odpověď. Oba jsou nejrozšířenější. Jistě víte, že jde o druhy Arabica a Robusta.
zrnková káva

Arabica

Tak ta zabírá celých 70-75 % celkové světové produkce. Je z kávovníku arabského (Coffea arabica), který je původem z Jemenu, Etiopie a Súdánu. Je považována za nejkvalitnější, a to pro svou lahodnou chuť a nízký obsah kofeinu. Tato káva má dvě variety (tzn. dvě přirozeně vyvinuté odrůdy) – typica a bourbon, které se dále kříží.
šálek kávy

Robusta

již není tak ceněna. Ale přesto zabírá 20-25 % světové výroby. Je z Kávovníku statného (Coffea canephora), který pochází ze střední a západní Afriky. Není tak chuťově výrazná, a má oproti Arabice dvojnásobný obsah kofeinu. Víceméně z důvodů nezájmu není ani velký zájem o další šlechtění.
Další druhy
Těch je na sedmdesát. Některé prameny uvádějí, že kávovníku může být i pět set druhů. Tedy z botanického hlediska. Jako třetí bychom mohli uvést "průmyslově" pěstovaný druh, kávovník liberský (Coffea liberica). Pěstuje se v oblasti Libérie, Kamerunu, a především na Pobřeží slonoviny. Káva má pouze průměrnou kvalitu. Je v ní i špetka hořké chuti, proto není na trhu příliš vyhledávána. Další je Coffea magnistipula. Je to kávovník rostoucí jako keř v Guinejských lesích západní tropické Afriky. Jako poslední uvedu druh, který je spíše hodně zajímavý, než aby ovlivnil trh. Je to Charrier (Coffea charrieriana). Tento kávovník roste v Kamerunu a je zajímavý tím, že vůbec neobsahuje kofein.
Závěrem dlužno dodat, že rod kávovníku Coffea patří do čeledi mořenovitých rostlin. Je to stále zelený keř, nebo strom, jenž plodí peckovice ne nepodobné třešni. Uvnitř této „třešně“ jsou uložena dvě semena zelené, nebo šedozelené barvy. Typickou hnědou získá káva až pražením.
Tak šup na jeden či dva šálky a nechte si chutnat.

About the author